ESTAT DEL PROJECTE

EN CURS 80%

L’escola de Primària de Kuwonku acull a tots els nens i nens del poble i dels voltants des dels 6 anys fins al 12 anys.

Per a molts d’ells, es la única educació que rebran al llarg de la seva vida, ja que als 12 anys han d’ajudar les seves famílies a treballar els camps.

És per això que considerem molt important ajudar a aquelles famílies que no poden assumir el cost de l’escola per als seus fills, per tal de que aquests sis anys siguin el més profitosos possible. Tanmateix, pretenem ajudar a aquells nens i nenes que, passats aquests sis anys, vulguin i tinguin capacitat per seguir estudiant, ja que si fins ara no ho poden fer, és només per una qüestió econòmica.

Amb tan sols 60€/any (Primària) o 100€/any (Secundària), es poden comprar l’uniforme escolar, un parell de sabates, els llibres, el material escolar i, molt important, el dinar per a tot el curs.

Les persones que apadrinin un nen/a rebran una foto, així com les notes que obtinguin a l’escola trimestralment.

El projecte es va posar en marxa pel curs 2015-2016, amb la coordinació de Mr. Jeng, professor de l’escola, per un total de 52 nens orfes o amb moltes dificultats econòmiques, i actualment ja compta amb més d’un centenar de nens apadrinats.

Entre tots, podem fer-ho possible. Per col·laborar, podeu posar-vos en contacte a l’adreça info@ongkuwonku.org

ESTAT DEL PROJECTE

EN CURS 90%

A Kuwonku hi ha una Escola de Primària amb tres professors enviats pel Govern. El problema és que la natalitat és alta, i el manteniment de l’escola inexistent.

Fins el mes de juliol de 2015, els nens seien com podien sobre els bancs que no tenien fusta, i la renovació de l’escola s’havia declarat com a urgent.

El grup de cooperants format per Laura Bayle, Anna Renalias, Mònica Vilalta, Carme Garcia, Aitor Cuéllar i Júls Benedicto, en coordinació amb Mr. Jeng, professor de l’escola i coordinador del projecte, varen reformar durant el mes de juliol de 2015 tota la part interior de l’escola.

Ara ja està perfectament pintada, amb murals decoratius i sobretot didàctics, i tots els bancs han estat reparats.

La renovació de la part externa de l’escola es va dur a terme durant el mes de setembre de 2015, i al llarg del curs 2015-2016 s’ha construit una nova aula, per poder acollir més nens i nenes a l’escola.

ESTAT DEL PROJECTE

ASSOLIT 100%

El projecte iniciat durant el mes de juny de 2014, “Mengem bé i fem esport”, pretén combinar els progressos pel que fa a l’alimentació dels infants del poble amb els valors que comporta l’esport, mitjançant la creació del Club de Bàsquet de Kuwonku, pensat per a seixanta nens i nenes de 8 a 12 anys.

Aquests nens i nenes, (que cada any s’aniran renovant, ja que als 12 anys passen a una altra escola o van a treballar al camp), seran els encarregats d’anar explicant els progressos a tots els socis del projecte, tant pel que fa a la part esportiva però també i sobretot pel que fa a la part de l’agricultura i l’alimentació.

Així com no té sentit portar medicaments i metges fins a Kuwonku si la gent no té de què menjar, tampoc en té fer jugar als nens i nenes a bàsquet si no poden alimentar-se. És per això que les donacions rebudes per portar a terme aquest projecte aniran destinades en gran part a continuar el projecte agrícola que dirigeixen la Roser i en Pere, i d’altra banda a millorar i ampliar les instal·lacions i el material esportiu de bàsquet.

El projecte es va poder iniciar gràcies a l’aportació per part del Q Basket Sant Cugat de dues cistelles de bàsquet i deu pilotes, així com de l’enorme quantitat de roba (més de 40 kg.) de bàsquet recollida per la cooperant Júls Benedicto de molts jugadors/es de bàsquet de Catalunya.

Al següent enllaç hi trobareu el vídeo que resumeix els inicis del projecte:

ESTAT DEL PROJECTE

FINALITZAT 100%

La llet és un dels principals problemes a Kuwonku. La mala alimentació que pateix el poble en general, accentua les seves conseqüències durant l’embaràs de les mares. Un cop neixen els nens a penes tenen llet als pits, fet que dificulta el bon creixement dels nounats.

És per això que hem posat en marxa un projecte, consistent en la creació d’un estable per a deu vaques, que intentarem donin llet per als habitants de Kuwonku. Gràcies a la col·laboració de l’Associació Abló Pkédé de Barcelona ja s’ha construit l’estable, i el grup de treball de Sant Cugat ha aconseguit els diners per comprar deu vaques (cada vaca té un cost de 500€). A dia d’avui, la ONG ja ha pogut comprar les vaques, i ja han començat a produïr-se nous naixements, fet que ha propiciat que els primers litres de llet arribin a Kuwonku.

Tantmateix, la ONG “Es hora de ayudar” també ha contribuït en aquest projecte, instal·lant panells solars per extreure l’aigua del pou per l’abreurador, el que permetrà augmentar el cabal i el nombre de vaques diàries que podran anar a beure aigua potable.

ESTAT DEL PROJECTE

EN CURS 40%

L’any 2013 el Rotary Club Blanes va col·laborar amb el desenvolupament del poble de Kuwonku amb la donació d’una euga.

Gràcies a les atencions d’en Pere i la Roser, així com de la gent de Kuwonku, durant el mes de setembre de 2014 va néixer un poltre, que també es quedarà al poble.

Els cavalls són animals molt útils per a treballar el camp, ja que minimitzen la feina física dels treballadors, font dels principals mals d’esquena constants que pateixen. A més, son més econòmics i sostenibles que la maquinària tradicional, ja que no necessiten benzina.

La idea és anar ampliant poc a poc el nombre de cavalls, per que ajudin amb les feines del camp als habitants de Kuwonku.

ESTAT DEL PROJECTE

ASSOLIT 100%

Abans de l’arribada d’en Pere i la Roser a Kuwonku, pels habitants del poble era difícil entendre que els animals per créixer bé i ser productius han d’estar ben alimentats.

És normal, ja que instintivament el que volien era alimentar-se ells mateixos, que prou feina tenien.

Gràcies a l’augment de la producció agrícola, el següent pas va ser la ramaderia: i els primers animals en arribar a “Campoto” van ser les gallines, que van multiplicar-se molt ràpidament.

A dia d’avui, gràcies al graner que tenen i sobretot de les atencions per part dels membres de la cooperativa, el galliner de l’associació està servint de model per a aquells habitants que en volen construir un propi a casa seva. Venen, miren com ho fan en Pere i la Roser, i seguint les indicacions i consells que els hi donen poc a poc es van construint més galliners al poble.

Les propietats alimentàries tant dels ous com de les pròpies gallines i galls son molt importants pels habitants de Kuwonku, que poc a poc van gaudint d’una millor alimentació.

ESTAT DEL PROJECTE

ASSOLIT 100%

Amb ajudes rebudes per a l’associació i la feina dels habitants de Kuwonku per fer créixer la cooperativa, s’ha pogut comprar també una màquina per a treure la closca del mill (una feina molt laboriosa per a les dones del poble).

Tantmateix, i amb la subvenció de Jatakendeya, Kuwonku compta també ara amb una màquina per fer fer farina de qualsevol grana.

ESTAT DEL PROJECTE

ASSOLIT 100%

Durant el primer trimestre de 2014, gràcies als ajuts de l’associació «Hora de Ayudar», es va instal·lar a Kuwonku una premsa per fer oli de cacauet.

El cacauet és un producte molt cultivat en aqusta zona i totes les famílies en tenen. D’aquesta manera poden gaudir del seu propi oli sense necessitat de comprar-ne, fet que els hi rsulta molt car.

ESTAT DEL PROJECTE

ASSOLIT 100%

Durant el segon semestre de 2013, gràcies a l’ajut de l’associació “Abló Pkédé” de Barcelona, es va instalar a Kuwonku una màquina per pelar l’arròs, molt útil com els altres molins per facilitar la feina a les dones del poble, que tenen lesions importants d’esquena.

La màquina ha servit no només per això, si no que ha creat un canal de negoci pel poble, ja que molta gent dels voltants ve a pelar l’arròs collit als seus camps a Kuwonku, fent que la cooperativa sigui cada cop més autosostenible.

ESTAT DEL PROJECTE

ASSOLIT 100%

Durant el segon i tercer trimestre de 2012, es va triar un terreny per treballar-lo posteriorment amb la producció d’arròs. És així com comença la producció agrícola del poble, amb la maquinària importada de Blanes, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament:  dos tractors, un 4×4, un remolc, eines i material de rec.

El procediment és el següent: en Pere i la Roser fan inicialment unes proves per veure quin és el gra que millor s’adapta a les terres africanes, posteriorment fan una gran plantació amb l’ajut dels habitants de Kuwonku i el més important, els hi ensenyen en tot moment com funciona el procés. És així com a poc a poc els habitants del poble van sent autònoms i més eficients pel que fa a les feines del camp.

ESTAT DEL PROJECTE

EN CURS 60%

L’Ambulatori de Kuwonku va ser construit per l’Associació de Premià, i el Govern Gambià hi va enviar des del primer trimestre de 2013 un metge i una infermera fixes per donar servei als habitants del poble.

Durant diversos anys, la ONG Jatakendeya , dirigida pel metge Roger Mercadé, a col·laborat estretament amb l’associació de Kuwonku, enviant metges i medicaments per intentar cobrir les necessitats bàsiques dels habitants del poble.

Actualment s’estan posant en marxa diversos projectes per donar un impuls a l’ambulatori, tant pel que fa al subministrament de medicaments, com sobretot pel que fa a la formació sanitària dels metges que envia el Govern, que són els que estan tot l’any a l’ambulatori.

Durant el mes d’agost de 2016, un grup d’onze cooperants van estar reformant totes les instal·lacions, per tal de fer-les més higièniques i còmodes pels pacients i treballadors.

ESTAT DEL PROJECTE

EN CURS 80%

Durant el primer trimestre de 2011, es van construir dos pous, un artesanal i l’altre de tub, dins dels terrenys de la cooperativa.

Actualment s’està estudiant construir-ne algun més, per millorar l’accés a l’aigua potable del màxim d’habitants possible. El trasllat de molt de pes al cap com el porten els autòctons repercuteix negativament en les seves lesions cròniques d’esquena.

ESTAT DEL PROJECTE

ASSOLIT 100%

Durant el mes de gener de 2010, en Pere i la Roser varen fer la seva primera visita a Kuwonku, com a turistes, acompanyats d’en Maddi Kanteh, un natiu del poble que havia anat uns anys a Blanes a treballar.

Només set mesos després, ja varen fer la seva primera estada, enviant material agrícola i comprant una fugorneta per al transport escolar.

Per poder posar en marxa tots els projectes previstos per l’associació, era imprescindible construir una base d’operacions habitable tant pel Pere i la Roser, que passen llargues estades a Kuwonku, com pel gran nombre de cooperants que hi viatgen cada any.

És per això que un dels primers treballs que es van fer a Kuwonku va ser la construcció del que ara ja es coneix popularment al poble com “Campoto”, que és la casa de l’associació, amb l’ajut d’en Quim, en joan Pere i en Quisma.

Hi ha espai per a 11 persones, distribuides en 5 habitacions amb les comoditats justes i necessàries per viure-hi en bones condicions: aigua potable, llum (generada amb plaques solars) i llits amb mosquiteres.

Els terrenys utilitzats per construir-hi la casa van ser cedits per un dels treballadors de la cooperativa, en Maddi Kante, promotor junt amb nosaltres del projecte, encarregat i home de confiança nostre.